Udskolingen
Vores undervisning er præget af høj faglighed i alle fag. Vi lægger vægt på, at både arbejdsformer og indhold er afvekslende og gør eleverne klar til deres videre uddannelse. Nyborg Friskole er afdelingsopdelt, og i udskolingen har eleverne et team af lærere, der har specialiseret sig i at undervise i de ældste klasser og brænder for deres fag.
KREATIVITET
Nyborg Friskole er i øjeblikket i gang med en udviklingsproces, hvor vi giver vores faglokaler et kæmpe løft og styrker fagligheden i de praktisk-musiske fag. Vi har store byggeplaner for faglokalerne til Musik, Madkundskab, Billedkunst, Idræt, Håndværk & Design og for vores udearealer. Med de nye faciliteter vil de æstetiske læreprocesser og håndens arbejde komme til at fylde endnu mere og blive en integreret del af undervisningen i alle fag. (Læs mere om skolens byggeplaner)
Den projektorienterede arbejdsform indgår i alle fag sideløbende med andre tilgange til undervisning. På 7. og 8. årgang skal eleverne vælge et af de praktisk-musiske valgfag Håndværk & Design, Madkundskab eller Musik, som de afslutter med deres allerførste eksamen i 8. klasse.
Karakterer betyder noget, men siger intet om eleven bag karakteren og den udvikling og arbejdsproces, eleven er i. Derfor har vi i udskolingen ikke så stort fokus på tallet, men mere på elevens udvikling og trivsel i læringsprocesserne. God trivsel er en forudsætning for god læring.
Eleverne i overbygningen får grundig feedback – både mundtligt og skriftligt – som kan bruges fremadrettet. I løbet af foråret i 8. klasse begynder eleverne desuden at få karakterer i større opgaver og standpunktskarakterer sidst i skoleåret. På 9. årgang får eleverne karakterer i afleveringsopgaver, test, projektopgave samt standpunktskarakterer to gange årligt.
I løbet af året har vi forskellige kulturelle arrangementer og spændende blokuger/blokdage, hvor hele skolen er involveret. Det kan fx være en forfatterdag, hvor hele skolen arbejder med et bestemt forfatterskab - eller skolens store musikteater, hvor vi indtager kulturhuset Bastionen i en uge og laver vores helt egen forestilling.
INDIVIDUALITET OG FÆLLESSKAB
Det er vigtigt for os, at eleverne udvikler sig til socialt velfungerende personligheder, og at de bliver rustet til at kunne træffe gode valg for deres voksenliv. Derfor giver vi plads til udvikling af individualitet – og forventer samtidig, at eleverne deltager aktivt og positivt i det nære fællesskab, hvor frihed og ansvar følges ad.
I 7. og 8. klasse tager eleverne på en primitiv overnatningslejr eller hyttetur, og i 9. klasse tager vi på en længere skolerejse (udveksling). Her besøger vi vores venskabsklasser i Spanien, som efterfølgende gæster Nyborg Friskole. Begge steder bor eleverne privat, så vi oplever hinandens kulturer helt tæt på. Det er altid en kæmpe oplevelse - og nogle gange en øjenåbner for vores elever, at unge i Europa kan være så forskellige og samtidig så ens.
Vi har studievejledning på alle årgange, og der er en uges praktikordning for 8. årgang og brobygning på 9. årgang.