torsdag, den 13. marts 2025.

Børnenes online liv til debat

Hvordan skaber vi gode digitale vaner for vores børn? Og hvordan gør vi med medierne ved legeaftaler eller fælles fødselsdage? Sådan lyder et par af de spørgsmål, som forældrene diskuterede til en digital temaaften i Nyborg Friskoles indskoling.

Det er tirsdag aften, og forældrene i Nyborg Friskoles indskoling har netop hørt et SSP-oplæg om børns online liv og de farer, det indebærer. Nu er de gået ud i klasserne, og i 1. klasse starter de fremmødte forældre med at fortælle, hvordan de hver især håndterer deres børns brug af skærme derhjemme. Nogle forældre har kun oplevet mindre udfordringer. En far fortæller, at hans søn havde fået lov at spille Fortnite i juleferien. Skydespillet viste sig dog at være mere voldeligt end forventet, så nu spiller han Crash Bandicoot i stedet - det skaber en helt anden stemning, hvor der bliver grinet mere på drengeværelset. Andre har haft større problemer og forbander TikTok og gruppechats, fordi deres ældre børn har haft ubehagelige oplevelser. En af de fælles udfordringer er, hvordan man styrer det, når store og små søskende må bruge forskellige medier - og når klassekammerater er på besøg. Er det fx en god ide at holde skærmfrie børnefødselsdage, og må overnattende klassekammerater gerne tage deres telefoner med i seng, hvis de er vant til det hjemmefra? Forældrenes grænser er ikke ens, men de er glade for, at friskolen sætter temaet på dagsordenen.

- Når børnene er her, er det 100 procent skolen, der bestemmer reglerne. Men de bestemmer jo ikke, hvad vi gør derhjemme, og det er supersvært at skabe fælles regler på klassen. Derfor er det rigtig godt at få den her erfaringsudveksling, så vi kan diskutere, hvad vi gør. Og så kan skolen komme med anbefalinger. Det er helt fornuftigt, siger Christian Bjørner. Der bliver nikket rundt om bordet.

- Vi skal have dialogen. Det væsentlige er, at vi taler om det. Det handler også om oplysning og en eller anden grad af folkesundhed, siger Nikolaj Vind Hamdrup.

 

Tydelighed og gode rollemodeller

Inde ved siden af har forældrene i 2. klasse samme tilgang. Her går vendingen 'your house - your rules' igen i mange kommentarer, og forældrene er enige om, at deres børn fint kan håndtere forskellige rammer i forbindelse med fx legeaftaler og fødselsdage. Billedet bliver dog lidt mere mudret, når det kommer til forældrenes egne vaner. De har fået en række spørgsmål som oplæg til debat, og et af dem lyder: Hvilke udfordringer ligger der for os som forældre i at være gode rollemodeller? Det giver en god snak om skærmtid og mobiltelefoner, der egentlig burde overnatte i køkkenet.

- Hånden på hjertet: Vi kan sikkert alle sammen blive bedre. Hvis vi bare tog vores telefoner frem nu og tjekkede, hvad vi har brugt tiden på i den sidste uge..., siger Annemarie Kirk og lader sætningen hænge lidt i luften. Flere af de andre forældre smiler ved tanken.

- Jeg tænker, at vi alle kan nikke genkendende til det der endeløse online-adrenalin-rush. Og vi er endda voksne med udviklede frontallapper, så vores børn har jo ikke en chance. Det er vigtigt, at vi tager ansvaret, tilføjer Søs Wagner.


Et skridt i den rigtige retning

Tilbage i salen slutter skoleleder Jesper Vognsgaard aftenen af med en kort opsamling. Det er gået rigtig godt ude i klasserne, hvor forældrene har talt om både legeaftaler, skolens skærmfrie dage, børnenes chatgrupper og forældrenes egne vaner. Og i børnehaveklassen har de fremmødte forældre sat sig for at arrangere en forældrefest, hvor de kan tale mere om skærmbrug og lære hinanden bedre at kende. Der er i det hele taget bred enighed om, at det har været en god aften - og at børnenes online liv også skal sættes på dagsordenen til almindelige forældremøder, hvor alle forældre er med.

- Det er superfedt, at I gør det her. Det er sindssygt vigtigt, lyder en kommentar fra en af forældrene i salen.

Eneste kritikpunkt er, at skolen måske ikke har annonceret temaaftenen godt nok. Men det bliver gjort bedre næste gang, lover Jesper Vognsgaard. For ham har dagens arrangement været et lille, men rigtig godt skridt i retning mod en mere bevidst måde at bruge skærme i både skole og fritid.

- Jeg synes, vi har fået en rigtig god snak. Der er en stor lydhørhed, og jeg kan høre, det er de samme udfordringer, vi alle sammen bokser med. Derfor er det også vigtigt, at vi hjælper hinanden. Vi har kun jeres børn seks timer om dagen, og det er godt, at I også tager ansvar på det her område derhjemme, siger Jesper Vognsgaard.